dinsdag, 13 maart 2018 09:40

“BETREK JONGE BESTUURDERS BIJ DE SPORTCLUBS”

Afgelopen december is de Amersfoortse Sportfederatie ASF in samenwerking met SRO en de gemeente Amersfoort een project gestart onder de titel ‘Pilot Sportparken’. Doel van het project is om op drie Amersfoortse sportparken toe te werken naar een intensiever en efficiënter gebruik van de accommodaties. Het betreft hier de sportclubs gevestigd op de sportparken Bokkeduinen/Birkhoven, Zielhorst en Vermeerkwartier/Dorrestein. Student sportkunde Dennis Blewanus (22) is een jonge bestuurder van een Amersfoortse voetbalclub en als secretaris nauw betrokken bij het project.

(dit artikel is een voorpublicatie van het interview dat op woensdag 14 maart wordt gepubliceerd in De Stad Amersfoort)

Met nieuwe inzichten toekomstvisie ontwikkelen
“Ik ben als algemeen bestuurslid verbonden aan voetbalvereniging HVC. Al vanaf mijn 4e jaar voetbal ik bij deze club. Op dit moment studeer ik af aan de Hogeschool Windesheim, waar ik de opleiding sportkunde volg. HVC ligt in Zielhorst, één van de drie sportparken die meedoen aan de pilot die op dit moment door de ASF wordt uitgevoerd. Het is boeiend hierbij betrokken te zijn. Een van de ambities van de ASF is om meer jonge bestuurders bij de sportclubs te betrekken. Dat is echt van belang, mede ook om als vereniging met nieuwe inzichten een gedegen toekomstvisie te kunnen ontwikkelen!”

Waar sta je als sportclub over 10 jaar?
Volgens Blewanus zijn er op de drie sportparken volgens plan inmiddels diverse bijeenkomsten afgerond. “Er is door de clubs onder meer al gewerkt aan het bepalen van een stip op de horizon; waar wil je als vereniging -en als sportpark- staan over 5 à 10 jaar. Denk hierbij aan het beantwoorden van vragen als: wat wil je als club, als sportpark betekenen voor de sport en denk je straks een maatschappelijke bijdrage te leveren?” Volgens Blewanus is de tweede stap inmiddels ook afgerond, waarbij per sportpark is ingegaan op wensen, demografische ontwikkelingen en de daarbij passende mogelijke oplossingen voor de korte en middellange termijn.

Een inspirerend voorbeeld voor de Amersfoortse sport
“De komende weken willen we met de verzamelde data de profilering per sportpark verder vormgeven”, zegt Blewanus. “Vervolgens komen tot een kernverhaal, met als doel te komen tot concrete en uitvoerbare plannen, die mede een inspirerend voorbeeld moeten vormen voor andere sportparken en verenigingen. De beweging die we nu hebben ingezet zetten we graag voort; we rekenen op de steun van de nieuwe gemeenteraad.”

Iedereen moet kunnen sporten in onze stad
De pilot sportparken is geïnitieerd op basis van eerder onderzoek, waarbij de verenigingen in grote meerderheid hebben aangegeven om door intensiever samenwerken, te kunnen doorgroeien naar sterke en brede sportverenigingen. Een ambitie die past binnen het sportbeleid zoals geformuleerd in de sportnota Amersfoort F!T (2014) van de gemeente Amersfoort: zoveel mogelijk Amersfoorters laten sporten en gezond bewegen. Volgens Blewanus is de ASF blij met de ondersteuning van de gemeente om deze pilot uit te rollen. “Ik vind dat het positief door de clubs wordt opgepakt. Ook andere clubs kunnen straks aanhaken. Het doel is enerzijds sterke clubs, anderzijds moet het voor iedereen in Amersfoort mogelijk zijn om te kunnen sporten.”

ASF

Postbus 2007, 3800CA Amersfoort

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op