On the Move Sportvrienden Amersfoort
Sportvrienden – project Sport en Beweegakkoord Amersfoort
Met het Sport- en Beweegakkoord Amersfoort willen we bereiken dat iedereen, een leven lang plezier in sport en bewegen heeft, in een veilige en gezonde omgeving. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer.
Om dit doel te bereiken worden er projecten ontwikkeld in Amersfoort, welke mede dankzij rijkssubsidie kunnen worden geïnitieerd. Doet u ook mee? Kijk voor meer informatie over het Sport- en Beweegakkoord op deze webpagina.
Wanneer u een goed idee heeft om meer Amersfoorters in beweging te brengen, kunt u contact opnemen met P.demooij@sro.nl.
Hieronder kunt u lezen over een mooi initiatief dat in aanmerking is gekomen voor een bijdrage uit het Sport- en Beweegakkoord Amersfoort.
Stichting On The Move Sportvrienden
Stichting On The Move Sportvrienden heeft als doel jongeren uit de jeugdzorg of jongeren die niet kunnen meekomen in het reguliere sportaanbod, toch sport en beweegactiviteiten aan te bieden. On the Move fungeert als pedagogische schakel tussen jeugdzorg en sport(verenigingen). Door samenwerkingen met gemeenten en bijdragen van sponsoren kan de Stichting haar sporttrajecten gratis aanbieden.
Wat zijn de plannen voor 2021? Wij vroegen het Marco Lackner, verantwoordelijke voor ‘On The Move Sportvrienden Amersfoort’
Marco: “Ons initiatief helpt jongeren uit de zorg gratis kennis te laten maken met verschillende sport en beweegmogelijkheden. Dit geldt overigens niet voor alleen jongeren uit de jeugdzorg, maar voor álle jongeren die een extra zetje nodig hebben. Met 30 jaar ervaring in de jeugdzorg en het geven van sportclinics, spelen we in op vragen en behoeften van kwetsbare jongeren, om hen te motiveren om in beweging te komen! Wij onderscheiden ons door het bieden van pedagogische sportactiviteiten in een veilige omgeving, toegepast aan de individuele kwetsbare ‘gewone’ jongere in een ‘ongewone’ situatie.
Ook verenigingen en bonden, die tegen pedagogisch vraagstukken aanlopen, kunnen bij ons terecht voor advies van onze samenwerkende therapeuten en sporttrainers.
Hoe is On The Move Sportvrienden ontstaan?
Marco: “Jaren geleden is ‘On the Move’ gestart met ‘meidenhulp’, gericht op meisjes die kampen met problemen als seksueel of geestelijk misbruik, mishandeling, pesten, verwaarlozing etc, waardoor zij symptomen ontwikkelden in het spectrum van gedrags- en eetstoornissen, dwanghandelingen én het verlies van vertrouwen in volwassenen. Als aanvulling op de reguliere therapie boden wij deze meisjes een sportactiviteit aan, zoals snowboarden. Een aangereikte hand pakken van een behulpzame snowboardleraar, die hen ondersteunt, kan het vertrouwen in mannen terugbrengen, in een reguliere therapie is dit doel moeilijker te bereiken.
Maar waarom alleen hulp bieden aan meiden? Er zijn ook jongens die dat goed kunnen gebruiken.
Daarom bieden wij de jeugdgroep vanaf 13 jaar, die slachtoffer zijn van pestgedrag, een onveilige gezinssituatie, een uithuisplaatsing, seksueel misbruik, verwaarlozing of die door een andere problematiek niet passen bij het reguliere sportaanbod, het concept Sportvrienden aan.
Voor kinderen die onder Jeugdzorg vallen ónder de 13 jaar, jongeren die liever 1 op 1 sporten of kleine groepen, zoals gezinshuizen, bieden wij Sportzorg. Een combinatie van therapie, bewegen en plezier!”
Wat zijn Sportvrienden?
“Sportvrienden’ ofwel ‘Sporten en bewegen voor jongeren, door jongeren en met jongeren’ is een onderdeel van de maatschappelijke diensttijd: opgetekend door het beleid van het kabinet om jonge mensen betrokken te krijgen in de samenleving. Studenten die een studie volgen in het sociale werk, die graag iets willen betekenen voor de maatschappij, krijgen via Sportvrienden de kans een zinvolle rol te spelen in de versterking van het sociale netwerk van kwetsbare jongeren en hen te motiveren bij sporten en bewegen én ondersteuning te bieden bij sociaal-maatschappelijke problemen.
Op basis van gelijkwaardigheid en interesses koppelen we jongeren en studenten van bijvoorbeeld MBO Sportacademie, Hogeschool Utrecht, en hopelijk binnenkort ROC Amersfoort aan elkaar om samen 10 weken lang te gaan sporten. Deze trajecten worden begeleid door pedagogisch getrainde sportleraren en gemonitord door een orthopedagoog.”
Wat is de bijdrage van On the Move Sportvrienden aan het Sport en Beweegakkoord Amersfoort?
Marco: “Onze doelstelling om jongeren, die moeite hebben met de aansluiting op regulier sportaanbod, toch via maatwerk sport- spel- of beweegactiviteit te bieden, past perfect bij de doelen van het Sport en Beweegakkoord Amersfoort.
Door een motivatieprobleem of door fysieke of mentale problemen kunnen jongeren belemmerd zijn in sport- of beweegdeelname. Wij enthousiasmeren deze doelgroep want sport en bewegen maakt het hoofd leeg, geeft energie, verhoogt het zelfvertrouwen en laat competenties naar boven komen.“
Welke sport en beweegactiviteiten biedt On the Move Sportvrienden aan?
Marco: “Wij kunnen vrijwel iedere activiteit aanbieden, maar door te luisteren naar de wensen van de jongeren hebben we mogelijkheden hen kennis te laten maken met minder gebruikelijke sporten, zoals:
- Funsports – Bewegen met extra aandacht voor het spelelement. (tikkertje, haasje over, stoepranden)
- Jiu Jitsu – zelfverdedigingssport. Je leert omgaan met woede en frustratie, voor jezelf op te komen en grenzen aan te geven.
- Freerunnen – parcours met hindernissen, deze overwinnen herstelt het zelfvertrouwen.
- Archery attack – een veilig interactief boogschietsspel, vergelijkbaar aan paintball.
- VR Sports, thuis of in een andere veilige omgeving, bewegen met een Virtual Reality bril op.
- 1 op 1 sporten (sporten met een begeleider).
- Muziekvrienden – jongeren die momenteel niet klaar zijn om te sporten kunnen in een muziekstudio leren een instrument te bespelen of DJ te worden.
Met welke instanties werkt uw organisatie samen om het projectidee te ontwikkelen?
“Onze partners zijn de Sport3hoek, bestaande uit de Gemeente, de Amersfoortse Sportfederatie, SRO buurtsportcoach én welzijnsorganisatie In de buurt033. Maar ook BJJ Amersfoort (Jiu Jitsu school), Sportivate, verschillende scholen, jeugdzorgorganisaties, zoals bijvoorbeeld De Rading, Leger des Heils, Sovee/Pitstop en Integratiewerk, zijn bij ons aangesloten.
Vanaf 19 mei a.s. bieden wij in Amersfoort 4 trajecten aan; voetbal, fitness/bootcamp, funsport en jiu jitsu.
Op dit moment sporten er ook al 9 jongeren via 1 op 1 begeleiding, maar onze Stichting beoogt dat snel uit te breiden.
Wij zijn overtuigd dat we alle jongeren die, om wat voor reden dan ook, buiten de boot (dreigen te) vallen toch in beweging te krijgen en te houden!”
Meer informatie: https://onthemovesportvrienden.nl/amersfoort/
Bekijk de eindrapportage ‘Sportvrienden: samen sporten, samen ontwikkelen’ (januari 2020)